Bijtelling en Belasting
[bron www.belastingdienst.nl]Kalenderjaarbasis
Als u op kalenderjaarbasis niet meer dan 500 privékilometers met de auto van uw werkgever rijdt, hoeft uw werkgever niets bij uw loon te tellen voor het privégebruik.
U kunt met een sluitende (en controleerbare) rittenregistratie bewijzen dat u, op kalenderjaarbasis, niet meer dan 500 privékilometers hebt gereden. In de rittenregistratie moet u het volgende vermelden:
- het merk van de auto
- het type van de auto
- het kenteken van de auto
- De periode waarin u de auto tot uw beschikking hebt
Bestelauto's
Rijdt u met een bestelauto? Dan volstaat onder bepaalde voorwaarden een vereenvoudigde rittenregistratie Kalenderjaarbasis wil zeggen: omgerekend naar een heel kalenderjaar. Hieronder staan enkele voorbeelden waarin het loon per maand wordt uitbetaald.
U hebt de auto het hele kalenderjaar
In dit geval moet uw werkgever het aantal privékilometers dat u met de auto hebt gereden, herleiden tot het aantal privékilometers dat u er in een heel kalenderjaar mee gereden zou hebben.
Voorbeeld: U rijdt van januari tot en met november geen privékilometers met de auto. In december rijdt u 600 privékilometers. Dan geldt de bijtelling voor het privégebruik voor het hele jaar, dus ook over de maanden dat u de auto niet voor privé hebt gebruikt.
U hebt de auto niet het hele kalenderjaar
In dit geval moet uw werkgever het aantal privékilometers dat u met de auto hebt gereden, herleiden tot het aantal privékilometers dat u er in een heel kalenderjaar mee gereden zou hebben.
Voorbeeld 1: u hebt 3 maanden een auto van uw werkgever, geen bijtelling U hebt van 1 januari tot en met 31 maart een auto van de werkgever. U rijdt in die periode 100 privékilometers. Omgerekend naar een heel kalenderjaar zou u 12/3 x 100 = 400 privékilometers rijden. Omdat u op kalenderjaarbasis niet meer dan 500 privékilometers rijdt, hoeft uw werkgever geen bijtelling bij uw loon te tellen.
Gegevens per rit
Per rit moet u de volgende gegevens vermelden:- de datum
- de begin-en eindafstand van de kilometerteller
- het adres van het vertrek en het aakomstadres. Als u vanaf uw werkadres naar een afspraak rijdt en daarna weer terug, schrijft u de aankomst-en vertrekadressen op van zowel de heen-als terugreis
- de route die u hebt gereden, als u niet de meest gebruikelijke route hebt genomen
- of het een privérit is of een zakelijke rit
- de privé-omrijkilometers als u tijdens dezelfde rit zakelijke kilometers en privékilometers rijdt
U reist heen en terug van uw woning naar uw werk. U werkt de hele dag op dezelfde plaats. De enkelereisafstand is 40 kilometer. In de rittenregistratie moet u die dag dan 2 ritten registreren: de rit van uw woning naar uw werk en de rit van uw werk naar uw woning.
Voorbeeld 2:U reist van uw woning naar uw werk (enkelereisafstand 40 kilometer). Van uw werk reist u naar klant A (30 kilometer), van klant A reist u naar klant B (25 kilometer), van klant B reist u naar klant C (10 kilometer), van klant C reist u weer naar uw werk (15 kilometer) en aan het einde van de werkdag reist u van uw werk naar uw woning (40 kilometer). U moet die dag 6 ritten registreren:
- van uw woning naar uw werk
- van uw werk naar klant A
- van klant A naar klant B
- van klant B naar klant C
- van klant C naar uw werk
- van uw werk naar uw woning
Als u tijdens een zakelijke rit 10 kilometer omrijdt, bijvoorbeeld om uw kind naar het kinderdagverblijf te brengen, dan zijn die 10 omrijkilometers privékilometers.
Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.